השאירו את הפרטים ואנו ניצור אתכם קשר

    זכותו של אסיר לחופשה

    * עו"ד דניאל חי עזרא כיהן משך שלוש שנים כמפקד בית הסוהר חרמון, שהינו מרכז ארצי של שירות בתי הסוהר לטיפול ושיקום אסירים.

    פעמים רבות נשאלת השאלה על מה מבוססת זכותו של אסיר לחופשה מבית הסוהר.

    לא פעם עמד בית המשפט על השאלה בנוגע למהותה של חופשת אסיר – האם היא זכות קנויה או פריווילגיה הנתונה להחלטת הגורמים המוסמכים בשירות בתי הסוהר.

    בהובלת בית המשפט העליון קבעו בתי המשפט השונים, כי זכותו של אסיר לחופשה הינה פריבילגיה הניתנת על פי שיקול הדעת של הגורם המוסמך בשב"ס.

    פקודת הנציבות המסדירה את עניין סבב חופשות אסירים היא פקודה שמספרה 04.40.00 (ניתן לעיין בה באינטרנט).

    במאמר זה אסקור את התנאים המאפשרים לאסיר להיכנס לסבב חופשות.

    מתי אסיר יכול לצאת לחופשה?

    באופן כללי, אסיר שאינו אסיר עולם יכול להגיש בקשה ליציאה לחופשה ראשונה כאשר מתקיימים שני תנאים מרכזיים:

    התנאי הראשון, האסיר ריצה כבר רבע מתקופת מאסרו ( בלבד שתקופה זו אינה פחותה מחודשיים ויתרת המאסר שנותרה לו עד לסיום 2/3 מתקופת המאסר לא עולה על 15 שנה).

    התנאי השני, האסיר מסווג בקטגוריה ב'1. חשוב לציין, כי סיווג האסיר בקטגוריה א' אינו מאפשר, מבחינת שב"ס, יציאה לחופשה (להרחבה בעניין קביעת הקטגוריות לחופשה ראה מאמר חופשות אסירים).

    חשוב לומר בעניין זה, שקטגוריית האסיר נקבעת לפי מספר פרמטרים, בהם: סוג העבירה, דרך תפקוד האסיר במאסר, מידע מודיעיני שלילי, הערכת התנהגות במהלך שהותו בבית הסוהר, הרשעות קודמות ועוד.

     

    יציאת אסיר לחופשה ראשונה

    באם האסיר עומד בתנאים שהוזכרו – ריצוי רבע ממאסרו וקטגוריה מתאימה – באפשרותו להגיש בקשה ליציאה לחופשה ראשונה. לאחר הגשת הבקשה על ידי האסיר, יתקיים דיון בעניינו – ועדה לחופשה ראשונה – במסגרתו יבחנו הגורמים הרלוונטים בבית הסוהר האם האסיר עומד בתנאי היציאה לחופשה ראשונה. במסגרת זו יבחנו

    הפרמטרים הבאים: התנהגותו של האסיר בבית הסוהר, מידת מסוכנותו, מידע מודיעיני, מידע טיפולי וכל נושא אשר רלוונטי לעניין.

    כפי שתואר מעלה, בחינת הבקשה ליציאה לחופשה בפעם הראשונה תתבצע על ידי ועדה ממליצה לחופשה ראשונה – ועדה לחופשה ראשונה – בראשה עומד מפקד בית הסוהר, וחברים בה נציג מודיעין בית הסוהר, נציג מחלקת הטיפול והשיקום בבית הסוהר וקצין אסירים. במידה והועדה מחליטה שלא לאשר את יציאתו של האסיר

    לחופשה עומדת לו הזכות לפנות בעתירה לבית המשפט (להרחבה בעניין הגשת עתירה ראה מאמר עתירת אסיר לצאת לחופשה)

    ברגע שאסיר יוצא לחופשה ראשונה, הליך הבקשה לחופשות הבאות בסדר הופך לפשוט יותר – בפעם הבאה ידון בבקשה מפקד בית הסוהר שיתחשב בהחלטתו בעמדת גורמי המקצוע בבית הסוהר.

    שלושת החופשות הראשונות של האסיר יהיו עד 48 שעות. במידה והאסיר עמד בתנאי החופשה וחזר בזמן לבית הסוהר משלושת החופשות הראשונות, הוא נכנס לסבב חופשות ותנאי חופשותיו הבאות יהיו לפי האגף בו הוא שוהה בבית הסוהר.

    כאמור, מאמר זה מתייחס לאוכלוסיית האסירים אשר אינם אסירי עולם או אסירים המרצים מאסר בגין עבירות אלימות במשפחה ואסירים השפוט בגין עבירות מין – בבקשה לחופשת אסיר הנמנה על האוכלוסיות הללו ישנם תנאים נוספים הנבחנים בעת בקשתם לחופשה.

    עו"ד דניאל חי עזרא הינו עורך דין ייצוג אסירים. משך שלוש שנים ניהל עו"ד דניאל חי עזרא את בית הסוהר חרמון שהינו מרכז ארצי של שירות בתי הסוהר לטיפול ושיקום אסירים.

    * הערה: מאמר זה הינו למטרת מידע כללי ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי פרטני עם עורך דין המייצג אסירים. בנוסף, אין הדבר מהווה המלצה או תחליף לייעוץ בנושא.