השאירו את הפרטים ואנו ניצור אתכם קשר

    ערעור על החלטת הועדה הרפואית לערעורים של עובדי המדינה

    ערעור על החלטת הועדה הרפואית לערעורים של עובדי המדינה

    כאשר דנים בועדות הרפואיות הקשורות לעובדי המדינה מתייחסים לשתי ועדות המוזכרות בחוק שירות המדינה גמלאות: ראשונה היא הועדה הרפואית לעובדי המדינה; שניה היא הועדה הרפואית לעררים אליה ניתן לערור על החלטת הועדה הרפואית הראשונה.

    נושא המאמר הזה יתייחס לשאלה מהו ערעור על החלטת הועדה הרפואית לערעורים של עובדי המדינה?

    המצב הקיים בחוק הביטוח הלאומי

    רגע לפני שנפרט מהו המצב הקיים בעניינינו, ניתן סקירה קצרה על תחום הביטוח הלאומי, שיש לו תחומים משיקים רבים לועדות הרפואיות של עובדי המדינה.

    חוק הביטוח הלאומי קובע כי קביעת נכות אדם לפי חוק הביטוח הלאומי תתבצע על ידי רופא שהוא עובד המוסד או רופא אחר שהמוסד הסמיכם לכך (החלטת דרג ראשון).

    מבוטח אשר רואה את עצמו נפגע מהחלטת רופא המוסד  בנוגע לקביעת נכותו רשאי להגיש ערר בפני הועדה הרפואית לעררים – המורכבת משניים או שלושה רופאים שונים מתחום הליקויים הרפואיים של אותו אדם. הועדה הרפואית לעררים היא ערכאת הערעור על החלטת הרופא מהדרג הראשון.

    החלטת הועדה הרפואית לעררים אינה סופית וניתן לערער עליה בבית הדין האזורי לעבודה, כמפורט בסעיף 213 לחוק הביטוח הלאומי: "החלטות של ועדה רפואית לעררים, ועדה לעררים וועדה לעררים לשירותים מיוחדים, ניתנות לערעור, בשאלה משפטית בלבד, לפני בית דין אזורי לעבודה".

    אם כן, בכל הקשור להתנהלות הועדות הרפואיות בביטוח הלאומי, הרי שישנן שתי ערכאות ערעור היכולות לבחון את החלטת הדרג הראשון – הועדה הרפואית לעררים וערעור נוסף, אם מעוניינים בכך, לבית הדין האזורי לעבודה (בשאלות משפטיות בלבד).

     

    מהו המצב הקיים?

     

     

    בשונה ממה שקורה בביטוח הלאומי, החלטת הועדה הרפואית לערעורים של עובדי המדינה הינה סופית ולא ניתן לערער עליה בפני בית הדין לעבודה.

     

    ערעור על החלטת הועדה הרפואית לערעורים של עובדי המדינה

     

    בפסק דין של בית הדין האזורי לעבודה בחיפה נבחנה הסוגיה המשפטית הזאת, כאשר עובדת מדינה הגישה ערעור על החלטת הועדה הרפואית לערעורים.

    בפסק הדין נקבע כי הבסיס החוקי לערעור בנושא הועדות הרפואיות לעובדי המדינה מצוי בסעיף 97 לחוק שירות המדינה גמלאות, הקובע כי עובד הרואה את עצמו נפגע מהחלטת ועדה רפואית רשאי לערור עליה בפני הועדה הרפואית לעררים.

    בהתאם לסעיף זה הותקנו תקנות שירות המדינה גמלאות (ערר על החלטת ועדה רפואית), בהן נקבעו דרכי הגשת הערר לועדה הרפואית לעררים, אך בשונה מחוק הביטוח הלאומי, לא נקבעה בהן זכות ערעור לבית הדין האזורי לעבודה על החלטת הועדה הרפואית לערעורים של עובדי המדינה.

    הערעור שהוגש על ידי עובדת המדינה נדחה.

    בית המשפט ציין בקביעתו כי החלטתו מתייחסת רק להגשת ערעור בבית הדין האזורי לעבודה, אך לא חיווה את דעתו באשר לדרכים אחרות בהן ניתן, אולי, לתקוף את החלטת הועדה הרפואית לעררים במסגרת תקיפה מנהלית.

    מאמר זה נכתב על ידי עו"ד דניאל חי עזרא. עורך הדין דניאל חי עזרא שירת בעברו כקצין בכיר במערכת אכיפת החוק, בין היתר פיקד על בית הסוהר חרמון – מרכז ארצי לשיקום אסירים בשירות בתי הסוהר.

    * הערה: מאמר זה הינו למטרת מידע כללי ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי פרטני עם עורך דין העוסק בתחום.

     

     

     

    דילוג לתוכן